Se e-mailen online her
 
 
 
 
 
 
         
     
KL-logo
11. december 2023
 

2. søndag i advent

Savner du fokus på kommunaløkonomisk råderum i din vanlige julekalender? Intet problem! KL’s Omstillings- og Udviklingsenhed præsenterer med glæde vores alternative julekalender for fjerde år i træk.  
 
Vi deler 24 låger fyldt med inspiration til, hvordan kommunerne kan skabe mere råderum til velfærd og efter hver søndag i advent samler Nyhedsbrevet Råderum lågerne fra ugen, der gik, så du kan være helt sikker på, at du ikke går glip af noget.
 
Tak for et fantastisk år, hvor vi har delt viden, idéer og indsigter. Vi ser frem til at fortsætte denne rejse med jer i det kommende år!
 
Glædelig jul og godt råderum! 🌟🎅

4. december

 
💰 "Julen varer længe, koster mange penge," som den gamle danske julesalme siger. Derfor handler det om at få mest muligt ud af sine penge – også i kommunerne.

Bag låge 4 af vores julekalender gemmer sig derfor Kommunernes Råderumskompas. Her har vi kortlagt råderumstendenser på tværs af og sat spot på 6 temaer og kommunale cases, som kommunerne med fordel kan dykke ned i for at skabe økonomisk råderum.
 
Læs med her og download hele Råderumskompasset

5. december

 
🎄 Omstillings- og Udviklingsenheden er gået i nisseværkstedet og er klar med et nyt spændende tiltag, der helt sikkert kan sprede julestemning i det kommunale landskab. 🎁

Låge nr. 5 gemmer nemlig på KL’s splinternye styringsoverblik på det specialiserede voksenområde. Værktøjet viser bl.a., at de fleste kommuner styrer socialområdet i overensstemmelse med de gældende anbefalinger, men også at der stadig er muligheder for forbedringer, især inden for tilbudsviften, kontraktforhandling og opfølgning mellem udfører og myndighed.
 
Læs mere og prøv styringsoverblikket her
 
(kræver kommunal pinkode sendt til socialchefer)

6. december

  
🎶 "Det’ jul, det cool, kig dig lidt omkring” synger MC Einar hvert år og samme opfordring skal lyde fra KL - stjæl med stolthed!

Derfor gemmer KL’s idébank sig bag låge nr. 6, hvor I kan kigge jer omkring i andre kommuners råderumsinitiativer fra budgetårene 2019-2024. At komme med nye idéer til råderumsforslag har kommunerne nævnt som en af de største udfordringer for at skabe råderum - og her kan et kig i Idébanken være et godt sted at starte.

Og i år forkæler vi jer med en ekstra julegave. Idébanken er nemlig netop blevet relanceret i helt nyt og mere brugervenligt design i Power Bi - derudover er der tilføjet en række nye funktioner.  
 
Fra alle jer kommuner – til alle jer kommuner.
 
Prøv Idébanken her

7. december

  
🎶 ”Højt fra træets grønne top” er en klassisk dansk julesang, som synges i mange danske hjem hvert år.

I kommunerne synger flere også om, hvordan systematisk indkøb på det forebyggende område skaber stor værdi. Og særligt synger de om, at leverandøroverblik og fastforhandlede priser skaber råderum i Odense Kommune.

Hvis du ønsker at rocke med på dette års helt store julehit, så kan du lære mere her.
 
Læs hele artiklen her

8. december

  
🎄Julen er en dejlig tid, men også en hektisk tid. Derfor vil vi gerne bidrage til at skabe lidt god julestemning med at dele en god historie fra det kommunale Danmark.

Derfor kan du i låge nr. 8 læse om Aarhus Kommunes arbejde med de såkaldte ’vilde problemer’, og hvordan de har identificeret syv problemstillinger, der kalder på et tværgående blik for at klarlægge problemernes drivere og løsninger.

De syv problemer relaterer sig til tre aspekter af bæredygtighed: social, økonomisk og klima- og miljømæssig, som er omdrejningspunktet for kommunens politiske mål.
 
Læs hele artiklen her

9. december

 
✨ Åbn den 9. låge og udforsk KL's Råderumsværktøjskasse, der tilbyder friske idéer til, hvor og hvordan du kan skabe økonomisk råderum.
 
Find Råderumsværktøjskassen her

10. december

 
❄️ Det er en kold tid, som vi lever i. Derfor får I her noget med FLIS, som I kan varme jer på 🌟

Bag låge nr. 10 gemmer sig FLIS-værktøjet til monitorering af det specialiserede socialområde. Få et overblik over, hvordan udgifterne udvikler sig på både udsatte børn og unge-området samt det specialiserede voksenområde i den enkelte kommune og på landsplan. @KL opdaterer værktøjet hver måned med aktuelle data - ikke blot i juletiden, men hele året rundt - så hold et vågent øje!
 
Find monitoreringsværktøjet her