Se e-mailen online her
 
 
 
 
 
 
         
     
KL-logo
nr. 52/7. september 2023
 

Denne udgave

Denne måneds udgave af Nyhedsbrevet Råderum sætter fokus på kommunernes brug af og udgifter til eksterne vikarer i ældreplejen og kaster lys på, hvordan flere kommuner er lykkedes med at knække kurven, bl.a. gennem bedre planlægning, fleksibel tilrettelæggelse af arbejdet og brug af faste afløsere. Du kan læse om en ny undersøgelse fra VIVE, der peger på forskellige greb for at reducere det eksterne vikarbrug og samtidig bidrage til at skabe værdi for kvaliteten af plejen, trivslen og økonomien. Derudover kan du læse om, hvordan etableringen af et ”internt vikarbureau”, der er integreret i en digital app, har medført, at Rebild Kommune har sænket sygefraværet, personaleomsætningen og brugen af eksterne vikarer. Til sidst kan du blive klogere på, hvordan øget fleksibilitet i vagtplanlægningen har givet personalet et fælles ansvar og løst udfordringerne med højt fravær i Ballerup Kommune.
 
Rigtig god læselyst!  

Nyheder

 

Ny undersøgelse kortlægger vejene til at nedbringe det eksterne vikarforbrug i ældreplejen

 
Ældreområdet i kommunerne mærker i stigende grad konsekvenserne af et stigende antal ældre samt udfordringer med rekruttering og højt sygefravær. Mange kommuner har svært ved at få vagtplanen til at gå op, og det har bidraget til en stigning i udgifterne til eksterne vikarer. En ny analyse viser, at kommunerne sidste år brugte over 2 mia. kr. på eksterne vikarer på ældreområdet, og at både udgifter og antallet er steget markant de sidste fem år. Flere kommuner er dog lykkedes med at knække kurven, bl.a. gennem bedre planlægning, fleksibel tilrettelæggelse af arbejdet og brug af faste afløsere.
 
Læs mere på kl.dk
 
 
 

Medarbejder-app understøtter vagtplanlægningen i Rebild Kommune og reducerer udgifterne til eksterne vikarer

 
Højt sygefravær, høj personaleomsætning og stort brug af eksterne vikarer fik Rebild Kommune til at gentænke planlægningen i kommunens plejesektor. Kommunen etablerede derfor et ”internt vikarbureau”, der er integreret via en digital app. Initiativet har både skabt kvalitet for medarbejdere og borgere, men også en forventet økonomisk gevinst gennem en reduktion i udgifterne til eksterne vikarer.
 
Læs mere på kl.dk
 
 
 

Øget fleksibilitet i vagtplanlægningen sikrer en besparelse på 5 mio. kr. i Ballerup Kommune

 
Ballerup Kommune besluttede for fem år siden at tage kampen op mod de stigende udgifter til vikarer i kommunens plejehjem. Målet var at spare i alt 5 mio. kr. uden at røre ved serviceniveauet. Idéen var at oprette et internt vikarkorps på tværs af kommunens plejehjem, men har samtidigt medført en mere effektiv vagtplanlægning og et øget fokus på sygefravær i de enkelte plejehjem.
 
Læs mere på kl.dk

Råderumsugen 2023