Se e-mailen online her
 
 
 
 
 
 
         
     
KL-logo
nr. 51/28. juni 2023
 

Denne udgave

I denne udgave kaster vi et tilbageblik på de fem mest læste artikler fra Nyhedsbrevet Råderum det seneste år.
 
Du kan bl.a. læse om 10 tidsbesparende kommunale cases med dokumenteret effekt, om hvordan vilde løsninger kan bidrage til at løse manglen på arbejdskraft eller om Høje-Taastrups fleksible tilbud på botilbudsområdet, der kan understøtte borgere i egen bolig. Alternativt kan ferielæsningen bestå af Kommunernes Råderumskompas – en analyse med et tværgående blik på kommunernes råderumsarbejde – eller af hvordan Aarhus Kommune har indført en klimaafgift på visse varer for at gøre det grønne valg nemmere.  
 
Vi ser i Omstillings- og Udviklingsenheden frem til fortsat at understøtte kommunernes arbejde med at skabe råderum i det kommende år.    
 
Rigtig god læselyst og god sommer!
 

Nr. 1

Caseanalyse: 10 tidsbesparende teknologier med dokumenteret effekt

Der er stor efterspørgsel efter kommunale cases med dokumenterede effekter, og derfor sætter KL i en ny analyse spot på 10 teknologier, der frigør tid og ressourcer i kommunerne – og som hjælper medarbejdere med at løse deres opgaver på nye måder. Læs mere om caseanalysen og tilmeld jer et gratis KL-webinar, der giver indblik i centrale tendenser fra caseanalysen.
 
Læs mere på kl.dk

Nr. 2

Vilde idéer skal løse mangel på personale

Et af de såkaldte vilde problemer, som kommunerne står overfor, er mangel på arbejdskraft. På ældre- og sundhedsområdet vurderes det, at der i 2030 mangler i omegnen af ca. 16.000 uddannede social- og sundhedspersonaler. Det kalder på radikal innovation og vilde ideer. I Haderslev Kommune arbejder men fx med Plejehjem i eget hjem og digitalisering i kommunernes e-distrikt. De foreløbige resultater er allerede gode og potentialet er stort.
 
Læs mere på kl.dk

Nr. 3

Borgere i eget hjem: En del af løsningen på det specialiserede voksenområde

Udgifterne på det specialiserede voksenområde fortsætter med stige, og en af årsagerne lader til at være manglende fleksibilitet på botilbudsområdet. Høje-Taastrup Kommune har udviklet et fleksibelt alternativ til botilbud, som giver bedre mulighed for at borgere med omfattende støttebehov kan blive i egen bolig. Det nye tilbud er populært blandt borgere og pårørende, og så skaber det et økonomisk råderum.
 
Læs mere på kl.dk

Nr. 4

Skab råderum til lokale prioriteringer – hvad kan I gøre i din kommune?

Den seneste økonomiaftale for 2023 betyder begrænsede økonomiske rammer i kommunerne. Derfor er kommunerne nødt til fortsat at have fokus på at effektivisere og skabe råderum for at kunne håndtere de opgaver og udfordringer, de står overfor. Kommunerne er i den grad omstillingsparate, og denne måneds udgave af Nyhedsbrevet Råderum sætter fokus på, hvordan kommunerne kan lykkes med at skabe et økonomisk handle- og råderum til gavn for borgerne.
 
Læs mere på kl.dk

Nr. 5

Bøf eller bønner – en klimaafgift på indkøb skal gøre det grønne valg nemmere

Der arbejdes på tværs af kommunerne aktivt med at omstille forbruget og reducere klimaaftrykket fra indkøb – men adfærdsændringer kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Der er flere greb i værktøjskassen, der kan fremme grøn adfærd i kommunerne. I Aarhus Kommune anvender man en klimaafgift på køb af udvalgte produkter som incitament til at flytte købet i en mere klimavenlig retning på institutionsniveau.
 
Læs mere på kl.dk